torek, 7. junij 2016

Ladjice okusov

Ojla! Pa sem se le odločil, da bom začel deliti svoje najboljše in najpreprostejše recepte z širšo javnostjo. Moram priznati, da nimam nikakršne kuharske izobrazbe, imam pa strast do kuhanja in ustvarjanja novih in novih jedi, ki jih lahko skuha tudi čisti začetnik v kuhinji. Upam, da vam bo že prvi blog pomagal k temu, da kuhinja postane vaš glavni prostor v hiši, ne pa samo soba v katero pridete po prigrizek.

Mislim, da ogromno kuharskega znanja in zahtevne kuharske tehnike niso predpogoj za okusno hrano. Vsakdo lahko, z pravo mero želje in dobrim receptom, skuha pravo mojstrovino. 

Spodnji recept je nastal spontano. Odprl sem hladilnik in ugotovil, da je skoraj prazen, jaz pa sestradan. Postavil sem si izziv: Kako skuhati nekaj dobrega z malo in preprostimi sestavinami? 
Eureka! Nastale so ladjice okusov. 

Za to odlično in preprosto malico potrebujete:
800 g mokastega krompirja
2,5 dl mleka
3 žlice masla
4 jajca
250 g graha
2 žlički chili con carneja
ščepec popra
ščepec soli
100 g ribanega sira

Pravzaprav pa lahko katere sestavine zamenjate, dodate ali odstranite. Nadomestek za krompir je lahko gomoljna zelenjava, maslo z kokosovim ali katerim drugim oljem, grah z brokolijem ... Prepustite se ustvarjanju z sestavinami iz skoraj praznega hladilnika.

Priprava je povsem preprosta. Torej, krompir skuhajte kar cel v olupkih in dobro ohlajenega olupite ter pretlačite. V manjši kozici zagrejte mleko z maslom in prelijte preko krompirja. Ponovno pretlačite. Na koncu pa dodate še začimbe, grah in riban sir ter zmešate. Za ladjico narežete papir za peko na velikost 20 x 20 ali manjše. Robove zavijte tako, da nastane papirnata posodica, katero napolnite z pire krompirjem, vendar na sredini pustite eno luknjico za jajce. Pecite 15 minut v predogreti pečici, na 200°C. Po četrt ure v sredino krompirja previdno vlijte jajce in vrnite v pečico za 5 minut oziroma dokler beljak ne zakrkne, rumenjak pa ostane tekoč.

Očitno gre res za preprost recept. Najtežji del celotnega postopka, je prelaganje sestavin iz shrambe na kuhalno površino. To pomeni, da nimate izgovora, da ne bi poskusili Ladjic okusov pripraviti tudi vi.

Obilo kuharskih in gurmanskih užitkov do naslednjega bloga.


 

Ni komentarjev:

Objavite komentar